Új távlatok a debreceni jégkorongsportban

2018-04-26 08:39:07

Jégkorong szakosztályt alapított január végén a Debreceni Egyetem Atlétikai Club, a Magyar Jégkorong Szövetség néhány nappal később fel is vette tagjai sorába a DEAC-ot. Újra lesz tehát felnőtt csapata a városnak, amely Debrecen támogatásával, a DEAC színeiben versenyez szeptembertől. A cél a legmagasabb osztály – jelentették be ma sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetemen. A DEAC immár 15 szakosztállyal működik tovább, a legnagyobb egyetemi klubként hazánkban.

A történelmi hűség kedvéért fontos azzal kezdeni, hogy a csaknem százéves DEAC-nak a két világháború között már működött jégkorong szakosztálya. Sőt, 1937-ben vidékbajnok és – mondhatni- magyar bajnok is lett, bár ellenfél híján. A vidékbajnokságra ugyanis csak a DEAC nevezett, s mint egyetlen induló, lett első. Ennek jogán játszhatott országos bajnoki döntőt, amire azonban az ellenfél európai mérkőzései miatt nem állt ki.

Visszakanyarodva a jelenhez, a város és az egyetem gyümölcsöző együttműködésének eredménye, hogy – mint példádul a kosárlabda vagy épp a Labdarúgó Akadémia esetében – ezentúl a jégkorongsport is összehangoltan fejlődhet és egymásra épülhet. Emellett a cívisváros – ahogyan a korábbi években – ezentúl is szerepet vállal a felnőtt együttes szponzorációjában.

Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a jégkorong egy rendkívül dinamikus, látványos, férfias sportág, s örömét fejezte ki, hogy újabb sportággal bővül a DEAC-szakosztályok köre.

- A Debreceni Egyetem a magyar egyetem közül kiemelkedik abban, hogy nagyon strukturált ipari kapcsolatai vannak, és ezekre a vállalatokra nagy szükség van a DEAC sportszakosztályainak a finanszírozásánál. Úgy képzeljük el, hogy ezzel az egyesített szándékkal, munkakapcsolattal és az ipari háttérrel sikerre tudjuk vinni a debreceni jégkorong ügyét egyetemi színekben.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszer, Kósa Lajos, hangsúlyozta az új kormány egyeztetett álláspontja az, hogy támogatja a magyar felsőoktatási intézményeket abban, hogy erejükhöz és szándékukhoz mérten kivegyék a részüket a magyar versenysportból.

- A Debreceni Egyetem egyedülálló ebben, ugyanis nincsen másik egyetem, amelyik magyar első osztályú csapatsportban csapatot üzemeltessen. A jégkoronggal pedig tovább bővül ez a kör - tette hozzá Kósa Lajos. - A Debreceni Egyetem két olyan csapatsportban is az első osztályban vállal szerepet - a férfi kosárlabdában és a férfi jégkorongban - amire semmilyen más példa az országban nincs – hangsúlyozta a miniszter. Kósa Lajos a szakosztály újjászervezését egyben nagyszerű karrierlehetőségnek is nevezte.

Papp László polgármester örömét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem annyi más mellett a sport területén is partnerévé válik a városnak. A sajtótájékoztatón közölte, évente több mint 1,1 milliárd forintot fordít a cívisváros a sport támogatására.

– Debrecen valóban elkötelezett a sport iránt és fontosnak tartom, hogy az egyetem égisze alatt működik két sportág, a kosárlabda és most már a jégkorong is. A város támogatására a továbbiakban is számíthatnak. A jégkorong esetében idén 50 millió forint szerepel a városi költségvetésben támogatásként – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, fontos, hogy a jégkorong újjáalakulásával minden látványsportágban első osztályú csapatot tud a város kiállítani.

Bács Zoltán kancellár bejelentette egy új koordinációs igazgatótanács létrehozását, amelyben a legmagasabb - városi, egyetemi, miniszteri- szinten tudják majd egyeztetni a debreceni sportélet legfontosabb stratégiai kérdéseit, majd kitért az egyetemi sport sokféleségére is.

- Tulajdonképpen hat látványsportágban hat csapatot tudunk üzemeltetni, és ez tényleg egyedülálló hazánkban. S, ha hozzátesszük a polgármester úr által említett összeghez a Debreceni Egyetem és a DEAC által a sportra fordított összegeket, akkor ez újabb egymilliárd forintot jelent. Ez a nap az eddigi együttműködésünknek is a megerősítse, és új szintre emelése – mondta Bács Zoltán. - Az indulás évére a jégkorongcsapatnak 200 millió forintot terveztünk, ez a költségvetés öt lábon áll. Az egyik a Debreceni Egyetem, aztán a város, a szövetség -illetve annak szponzorai- a klub saját szponzorai, és végül a nézők. Ez a büdzsé biztosított az első évre – hangsúlyozta a kancellár.

A sajtótájékoztatón a DEAC jégkorong szakosztályának vezetője, Fodor András beszélt az előkészítő munkáról és a közeljövőről is.

- Január végén alakult meg a szakosztály és néhány nappal később az MJSZ fel is vette a DEAC-ot tagjai sorába. - Ezzel párhuzamosan elindult a csapat építése. A szerződéskötések még előttünk állnak, ám szóban már megállapodtunk 10-15 játékossal. A juniorokat is beleértve a négy sornak -amivel általában egy csapat nekivág a küzdelmeknek- a magja megvan – mondta a szakosztályvezető, aki kitért arra is, hogy a vezetőedző személyét várhatóan májusban jelentik be. Hozzátette, a juniorcsapat tagja, Salló Barna már most az egyetemre jár, de van más is, aki kifejezetten azzal a céllal érkezik a csapathoz, hogy szeretne az egyetemen tanulni. Továbbá, hogy a tervek között szerepel egy ösztöndíj rendszer kidolgozása, ami abban segíti majd a játékosokat, hogy a Debreceni Egyetemen tanulhassanak.

A szakosztály vezetése az új szervezeti modell létrehozásával stabil, első osztályú, az ERSTE Ligában versenyképes felnőtt jégkorong csapat kialakítását tervezi. Ebben meghatározó szerepet szánnak a debreceni, illetve az innen indult játékosoknak, egyetemi hallgatóknak. További fontos célkitűzés a jégkorongsport brandjének erősítése, jelentős társadalmi- és médiaérdeklődés létrehozása, valamint fenntartása. A klub hosszútávú, életképes szervezeti modellt kíván létrehozni, ezzel együtt szurkolói élményt szeretne nyújtani jégkorongsport cívisvárosi kedvelői számára.

Az ERSTE Ligában, vagyis a jelenlegi legmagasabb osztályban a 2017/2018-as szezonban kilenc együttes (hat magyar, két erdélyi és egy osztrák, az újonc Vienna Capitals) szerepel. Hozzájuk csatlakozna a következő szezontól a DEAC. Az ERSTE Liga szakmai színvonala és tekintélye folyamatosan növekszik. Emellett a Magyar Kupában is jégre lépne a DEAC jégkorongcsapata.


KULCSSZAVAK jégkorong, sajtótájékoztató

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-04-26 08:39:07

további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS