Komplex állapotfelmérésen vettek részt a hokisok

Frissítés: 2018-08-01 19:01:43

A DEAC jégkorong szakosztályának sportolói átfogó állapotfelméréssel készülődtek a jeges szezonra. Augusztus 1-jén reggel, az első turnusban 10 játékosunk gyülekezett a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai- Életmód és Terápiás Központjának előcsarnokában.

A megjelenteket Dr. Szántó Sándor sportorvos igazgató, a DE sportorvosi tanszékének vezetője tájékoztatta a vizsgálatok menetéről. Elmondta, hogy a tesztek során testmagasság, testsúly és testösszetétel mérésre, EKG, valamint laborvizsgálatra kerül sor, majd a lábak izomerejének-és az izmok robbanékonyságának mérése, végül spiroergometriás teszt következik.

A vizsgálatsorozat célja az, hogy átfogó képet kapjanak a sportolók erőállapotának pillanatnyi helyzetéről. A SET centrum munkatársai két csoportra osztották a játékosokat és azonnal elkezdődtek az EKG, illetve a laborvizsgálatok. Ezek végeztével a testösszetétel mérésére került sor. Amint azt a vizsgálatot végző Zsanda Emilia dietekikus elmondta, a mérés során 8 ponton mikroáramot bocsájtanak az alany testébe, ennek segítségével meghatározzák a csonttömeget, illetve az izom, a zsír, a sejteken belüli és kívüli víz mennyiségét a szervezetben, súly és százalékos arány tekintetében egyaránt. A készülék külön képes kimutatni a zsír mennyiségét a testben, a karokban és a lábakban is.

Az eredményeket különböző, sportágak szerint meghatározott tartományokban értékelik. A következő csúcstechnikát képviselő eszköz a lábtolóerő mérésére szolgált, kimutatva az izomerőt, az izmok robbanékonyságát, a jobb és bal oldal közötti különbséget és az izmok fáradásának mértékét mindkét oldalon. Az utolsó vizsgálati állomásként spiroergometriás teszt következett.

A fizikai teljesítmény felmérésére alkalmas modern berendezéssel a szív, a keringés és az izmok állapotát lehet feltérképezni. A vizsgálat folyamán a sportoló futópadon jár, illetve fut, eközben maszkon át lélegzik, a diagnosztikai eszköz pedig méri az oxigénfelvétel maximumát és hasznosulását az izmokban. A módszer vérvétel nélkül kijelzi a tejsav szintjét és lebontásának idejét, így a jégkorongozók esetében alkalmas annak megállapítására, hogy a játékos szervezete képes-e két sorcsere között lebontani a tejsavat, vagy nem?!

A komplex vizsgálatot részletes értékelés követi, ami néhány napot vesz igénybe, jelen pillanatban annyi tudható, hogy játékosaink körében nem tártak fel említésre méltó problémákat. Dr. Szántó Sándor sportorvos igazgató jelezte, hogy az eredményeket pár napon belül csapatunk stábjának rendelkezésére bocsájtják a mielőbbi hasznosítás érdekében. Sportolóink pozitívan reagáltak a történtekre. Hetényi Zoli például úgy nyilatkozott, hogy ennyire mélyreható vizsgálaton még nem vett részt.

„Futópadon dolgoztam már, de maszkos vizsgálatot még nem csináltam végig. Összességében úgy vélem, hogy nagyon hasznos volt, akár naponta meg lehetne ismételni. Az ember ilyenkor a fizikai teljesítőképességének határára kerül, márpedig fejlődni csak akkor képes, ha nap, mint nap 100 %-on, vagy azon felül teljesít. Ezzel a vizsgálattal teljes körű képet kapunk arról, hogy hol tartunk a felkészülésben, amiből meghatározható, kinek milyen fejlesztő munkára lesz szüksége a jövőben. Nekem jó volt, bár elfáradtam rendesen. Jól esik majd a reggeli!”

További képek a galériában: http://deacjegkorong.hu/galeria


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-08-01 18:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Büszkék lehetünk a srácokra!

Admin * 2019-09-05 11:50:00

Responsive image
Szurkolunk és szakértünk 2.

Admin * 2019-05-01 12:00:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS